Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj wszystkie składniki w dużej misce. Zagnieć ręką, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
wyrastanie
wyrastanie
2. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej, prostokątnej formie. Przykryj ciasto materiałową szmatka i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin. Po upływie tego czasu ciasto powinno podwoić objętość.
pieczenie
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę z ciastem do piekarnika i piecz ok. 35 min, wyjmij z formy i z papieru i odstaw do ostygnięcia.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 6 godz 35 min
Czas wyrastania: 6 godz
Czas wypieku: 35 min