Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki (zakwas możesz pominąć) i zagnieć na jednolitą masę. Masa będzie klejąca ale postaraj się ją pougniatać w rękach przez kilka minut.
pierwsze wyrastanie
30 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostaw ciasto w misce pod przykryciem materiałowej szmatki na ok. 30 minut.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu posyp lekko ciasto mąką z zewnątrz i uformuj kulę, Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej foremki o długości 30 cm. Podsyp mąką na wierzchu i uklep ciasto w foremce. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem szmatki.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw chleb do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut aż mocno zbrązowieje z góry. Wyjmij z foremki i z papieru. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce, aby nie zaparzył się od dołu.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej