W mojej kuchni coraz bardziej doceniam proste smaki, a eksperymenty z chlebem przenoszę ze sfery smaków i dodatków na jego miąższ i skórkę. Staram się tworzyć coraz lepszy chleb, a najlepszym sposobem, żeby go wypróbować jest robienie wersji na zakwasie, w której dodatki nie odwrócą uwagi od najważniejszego. Taki też jest ten chleb orzechowy na zakwasie pszennym.
Oczywiście potrzebny jest zakwas pszenny. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas pszenny – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas pszenny, a do tego dokarmiony i aktywny – możemy zacząć przygotowania do pieczenia! Przeczytaj przepis na chleb orzechowy na zakwasie i przygotuj składniki.
W składnikach oprócz zakwasu pszennego, więc i mąk pszennych, w tym razowej, są orzechy. Zdecydowałam się na orzechy włoskie, które moim zdaniem świetnie się sprawdzają zarówno w przypadku słonych, jak i słodkich wypieków. Nie dominują, ale lekko podbijają smak, a my dalej możemy raczyć smacznym chlebem.
Przygotowanie tego chleba na zakwasie i z orzechami włoskimi zajmuje nieco czasu, ale poświęcanie go na pieczenie chleba jest czystą przyjemnością. Zachęcam was do spędzenia leniwego dnia pod hasłem pieczenia chleba z orzechami!