Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Przygotowujemy zaczyn na chleb orzechowy na zakwasie pszennym. 100 g mąki pszennej razowej mieszamy z zakwasem pszennym i 100 ml wody. Przykrywamy i odstawiamy na 6-8 godzin w ciepłym miejscu.
pierwsze wyrastanie
40 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrośnięty zaczyn na chleb orzechowy mieszamy z pozostałymi składnikami - na razie bez orzechów i soli. Gdy składniki się połączą, odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
3. Do wyrośniętego ciasta na chleb dodajemy sól oraz orzechy i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na około 2-2,5 godziny do drugiego wyrośnięcia. W czasie wyrastania składamy ciasto jak kopertę raz lub dwa razy w zależności od siły siatki glutenowej.
trzecie wyrastanie
120 min
trzecie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i formujemy bochenek o dowolnym kształcie. Odstawiamy do wyrośnięcia w koszyku na chleb lub w podłużnej foremce, wyłożonej czystą ściereczką na około 2 godziny. Chleb przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce w temperaturze pokojowej.
pieczenie
35 min
pieczenie
5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni. Pieczemy chleb w 250 stopniach przez 15-20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia. Bochenek studzimy na kratce kuchennej.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Agata 27 marca 2015 o 09:37

    witam ponownie 🙂
    Taką miałam ochote na ten chlebek że zaryzykowałam i dodałam zakwas gotowy i to 200 gram,reszte robiłam jak w przepisie iii wyszedł mi chleb,nawet smaczny ale muszę upiec oryginał-z pewnościa lepszy :).
    A tak w ogóle to super przepisy macie,często z nich korzystam 🙂 już nie jemy w domu kupnego „chleba” pozdrawiam

  • Agata 26 marca 2015 o 07:50

    A gdybym chciała dodać juz zrobiony dokarmiony zakwas???można tak?,jakie proporcje wtedy…bo taki smakowity ten chlebek 🙂

    • Śliwka 26 marca 2015 o 09:32

      W sensie dodać zakwas zamiast zrobienia z niego zaczynu?
      Jest to możliwe, choć z pewnością chleb wyjdzie nieco inaczej.
      Dałabym ok. 80-100 g zakwasu, pomieszała wszystkie składniki od razu, zmniejszając nieco ilość wody, aby ciasto było tylko lekko lepkie.
      Zostawiłabym taki chleb do wyrośnięcia w foremce na ok. 6-8 godzin, albo na noc.
      Ale to tylko propozycja, proszę nie traktować tego jak gotowy przepis, bo trudno mi powiedzieć jak wyjdzie, jeśli nie próbowałam:)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z fasoli z jabłkiem i cebulą
Lubisz oryginalne, pełne smaku przekąski? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z cebulą i jabłkiem sprawdzi się idealnie.
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej