Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce lub drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i podsmażamy kilka minut, pod koniec przyprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Studzimy, aby były letnie.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, podsmażone pieczarki i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Przekładamy je do misy i zostawiamy na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką orkiszową blat. Składamy ciasto i formujemy okrągłą kulę, którą wkładamy do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Ciasto przerzucamy na rozgrzaną blachę odwracając koszyk dnem do góry. Chleb nacinamy z wierzchu według fantazji i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 3 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min