Bardzo lubię chleby orkiszowe i jestem pewna, że wśród czytelników Smakowitego chleba również znajdą się miłośnicy. Nabrałam ochoty na okrągły bochenek orkiszowego chleba na zakwasie, ale postanowiłam go wzbogacić smakowo i zapachowo o niewidzialny dodatek.
Dlaczego niewidzialny? Starłam na tarce pieczarki i krótko je podsmażyłam, przez co prawie ich nie widać w miąższu chleba. Nadają mu za to koloru, zapachu i smaku, bo nie od dziś wiadomo, że pieczarki są nośnikiem piątego smaku – czyli umami.
Chleb zaliczam do zdecydowanie udanych i na pewno go jeszcze kiedyś powtórzę 🙂
Ps. Zabrakło mi mąki orkiszowej, więc dodałam do ciasta 100 g mąki pszennej. W przepisie podaję tylko orkiszową, bo chleb da się upiec z samej mąki orkiszowej jasnej.
Wielki