Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą i z solą. Dodajemy aktywny zakwas. Powoli wlewamy letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 7 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Misę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasta podsypujemy mąką, krótko zagniatamy/składamy i formujemy okrągły bochenek. Koszyk do wyrastania chleba wykładamy ściereczką/podsypujemy mąką. Przekładamy do środka ciasto, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem ku górze i przerzucamy wyrośnięte ciasto na blachę. Ciasto dodatkowo możemy naciąć ostrym nożem lub żyletką. Chleb podpiekamy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Ustawiamy tryb pieczenia góra-dół i pieczemy chleb ok. 27 minut. Następnie przekładamy na kuchenną kratkę.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.75 z 8 ocen
Czas całkowity: 4 godz 37 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 37 min