Przyprawy w gotowaniu są bardzo ważne. Można znać podstawy w kuchni, wiedzieć jak upiec ciasto, zrobić zupę, czy przygotować kotlety na obiad. Ale jeśli w naszym menu nie będzie występowała sól, przyprawy i zioła, prawdopodobnie potrawy nie będą miały smaku.
Przez magicznie skomponowane mieszanki przypraw, do każdego dania można przemycić niepowtarzalny smak.
Uwielbiam przyprawy, a bliskie osoby o tym wiedzą, dlatego często przywożą mi z podróży małe prezenty w postaci przypraw i innych kuchennych dodatków. Tym sposobem w tym roku mogłam przenieść się na chwilę do Ameryki Środkowej, Ameryki Południowej, na północ i południe Europy oraz na subkontynent indyjski, mimo, że tak naprawdę nigdzie dalej nie wyjeżdżałam.
Mieszankę prażonych wcześniej na patelni przypraw postanowiłam wykorzystać jako dodatek do orkiszowego chleba. Oprócz aromatycznych dodatków jest on niezwykły, ponieważ jest 100% orkiszowy. Upiekłam go na bazie mąki orkiszowej razowej oraz zakwasu orkiszowego. Jeśli takiego nie posiadacie, to możecie wykorzystać żytni lub dokarmić go wyjątkowo mąką orkiszową.