Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Wieczorem lub 10 godzin przed przygotowywaniem ciasta właściwego, wyjmujemy słoik z zakwasem żytnim z lodówki i doprowadzamy go do temperatury pokojowej. Do zakwasu dodajemy mąkę orkiszową oraz letnia wodę, całość mieszamy i przykrywamy. Zostawiamy na ok. 10 godzin w ciepłym miejscu.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy zakwas, sól i cukier. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto. Po 6 minutach ciasto przekładamy do formy keksówki, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać np. otrębami.
wyrastanie
wyrastanie
3. Zwilżamy dłoń i wyrównujemy wierzch ciasta. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 4 godziny do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowy studzimy na kuchennej kratce, aby się nie zaparzył od dołu.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 14 godz 50 min
Czas wyrastania: 14 godz
Czas wypieku: 50 min