Przepis

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z solą i suszonymi drożdżami. Stopniowo wlewamy letnią wodę, na zmianę z oliwą i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Ciasto przekładamy do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
2. Następnie przekładamy ciasto na posypany mąką blat. Cienko wałkujemy na prostokąt o wymiarach 35x50cm, który dzielimy na 3 podłużne paski. Paski przecinamy pionowo, otrzymując 9-12 mniejszych prostokątów. Na każdym z nich kładziemy kawałek szynki i kawałek mozzarelli. Na niektóre prostokąty kładziemy również listki bazylii.
wyrastanie
30 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę o wymiarach 10x22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Każdy prostokąt z szynką i serem składamy na pół i układamy je w keksówce obok siebie (widoczne na zdjęciu). Z wierzchu posypujemy suszonymi ziołami. Foremkę przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy wyrośnięty chlebek w formie i pieczemy przez 30 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej