Z szybkich, pszennych wypieków bardzo lubię wszelkiego rodzaju chlebki do odrywania. Nie tylko dlatego, że warstwy ciasta przekładane np. bazyliowym pesto wyglądają pięknie, ale także z powodu pewnej misji. Bowiem chlebki te powstają z myślą, aby się nimi dzielić. Dlatego tak łatwo się je odrywa.
Tym razem zdecydowałam się na włoską kombinację. Prostokąty ciasta na chlebek zostały przełożone plastrami szynko dojrzewającej oraz mozzarelli. Dzięki temu powstał nam chlebek, przypominający trochę pizzę, czy focaccię, ale bez dodatku sosu.
Witam, chlebek udał się bardzo. Pół zjedli mi w pracy – misja dzielenia wykonana. Reszta w domu. I już go nie ma.
Super, bardzo się cieszę i polecam też inne przepisy. Z serii chlebków do odrywania jest też wersja z pesto https://smakowitychleb.pl/odrywany-chlebek-z-pesto/ , masłem orzechowym https://smakowitychleb.pl/chlebek-do-odrywania-z-maslem-orzechowym/ i bułeczki do odrywania https://smakowitychleb.pl/czosnkowe-buleczki-do-odrywania/ 🙂
Piekę właśnie ten chlebek. Napiszę jak się udał. Mam nadzieję, że wszystko zrobiłam jak należy, bo trochę dzieci pomagały…
Witam, mój mąż nie lubi tego sera, czy mogę zastąpić go zwykłym żółtym lub wędzonym?
Planuję zrobić go dzisiaj, będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
Magda
Ewentualnie ile zwykłych drożdży na ten przepis potrzeba, bo takie w domu mam.
Witam serdecznie.
Mozzarellę można zastąpić parmezanem, cheddarem, goudą lub tego typu serami. Myślę, że dobrze by się też sprawdził pleśniowy.
Świeżych drożdży to będzie 15 g, wcześniej trzeba przygotować zaczyn drożdżowy, pokruszyć je, zalać 50 ml letniej wody/mleka (ilość odjąć z proporcji podanych w przepisie), wymieszać i zostawić na kilka minut. Potem połączyć z pozostałymi składnikami już według przepisu.
Pozdrawiam.
O!Tutaj tez odrywany..