Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. W dużej misce mieszamy wszystkie rodzaje mąki oraz otręby. Dodajemy ziarna słonecznika, rodzynki oraz sól i drożdże pamiętając, by drożdży nie posypywać solą. Może to zatrzymać wyrastanie chleba noworocznego.
Wyrabianie ciasta na chleb
10 min
Wyrabianie ciasta na chleb
2. Do suchych składników na chleb noworoczny z błonnikiem stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne, lekko lepkie ciasto.
wyrastanie chleba
90 min
wyrastanie chleba
3. Wyrobione ciasto na chleb noworoczny z błonnikiem formujemy w owalny baton i przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej o długości ok. 30 cm. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
pieczenie chleba
45 min
pieczenie chleba
4. Wyrośnięty chleb noworoczny z błonnikiem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C. Pieczemy przez 15 min., a następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 25 min. lub do momentu aż chleb będzie odpowiednio wypieczony. Studzimy na kratce kuchennej.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej