Czy lubicie chleby z ziarnami? A pestki dyni? Słonecznik? Sezam? A może siemię lniane? Wszystkie 4 ziarna znajdziecie w tym rumianym bochenku. Chleb 4 ziarna na zakwasie ma ich w sobie bardzo dużo i nadają mu nie tylko ciekawą strukturę, ale także dodają wyjątkowego smaku. A do tego jeszcze chrupią! Aktywny zakwas żytni i pełnoziarnista mąka pszenna dostarczają mnóstwa cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały, co sprawia, że ten bochenek jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. To idealna propozycja dla osób ceniących smak i dbających o zdrową dietę – tyle dobra w jednym bochenku! Jego unikatowy skład sprawia, że idealnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami.
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
P.S.
Jeśli masz wątpliwości, jak piec chleby zakwasowe – przeczytaj moje rady „Dlaczego mój chleb na zakwasie się nie udał”. Potem wyjdzie Ci już każdy wypiek na zakwasie jak choćby „Chleb z ziołami” czy „Chleb owsiankowy„.