Przepis

przygotowanie ziaren
5 min
przygotowanie ziaren

1. Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Na patelni prażymy pestki dyni, ziarna słonecznika i sezam.

łączenie składników
5 min
łączenie składników

2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas żytni, prażone ziarna i namoczone siemię oraz sól.

Wyrabianie ciasta
6 min
Wyrabianie ciasta

3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy w robocie kuchennym przez 2 minuty, aż ciasto na chleb będzie elastyczne.

przygotowanie formy
5 min
przygotowanie formy

4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy keksówki (można dodatkowo posypać ścianki ziarnami lub wyłożyć pergaminem). Ciasto przekładamy do środka, wierzch wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą.

przekładanie do keksówki
5 min
przekładanie do keksówki

5. Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim dekorujemy pozostałymi ziarenkami.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

6. Chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrastania.

pieczenie
40 min
pieczenie

7. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 6 ocen

Wasze komentarze

  • Iwona 2 marca 2024 o 13:10

    Ciekawy przepis, ale w spisie składników brakuje ilości sezamu i ziaren słonecznika. Czy mogłabyś dodać?

  • Ola 24 października 2023 o 11:44

    Kiedy dodajemy sól?

  • Iwona 30 czerwca 2023 o 07:16

    Witam,
    Chcialabym zrobic ten chleb, ale mam tylko zakwas orkiszowy, czy mozna go uzyc do tego przepisu, zamias zakwasu zytniego?

    • Małgosia 30 czerwca 2023 o 08:43

      Można. Ważne, żeby był w szczycie aktywności (w przypadku orkiszowego i pszennego – zanim zacznie opadać).

  • Joanna 24 marca 2023 o 20:58
    Ocena:

    Piekę chleb od trzech tygodni i ten póki co wygrywa, mistrzostwo świata, jedyny minus, że szybko znika. Dziękuje❤️

    • Małgosia 25 marca 2023 o 08:46

      To jeden z moich ulubionych 🙂 nie dziwię sie, ze skradł Twoje serce 🙂
      Może następnym razem czas na podwójną porcję. W piekarniku zmieści się na raz kilka foremek, a jaka oszczędność czasu i energii 🙂

  • Mateusz 25 lutego 2023 o 19:38
    Ocena:

    Czy można zmniejszyć ilość mąki 720 i dać więcej mąki pszennej graham? Stosuje dietę z niskim IG

  • Marek 14 maja 2022 o 10:22

    Czy nie potrzeba dawać oleju lub masła do tego ciasta?

  • Natalia 15 marca 2022 o 21:26

    Witam, dlaczego chleb mi mocno pęka w trakcie pieczenia? Pierwszy bochenek upiekłam i wyszedł idealny, za dwa dni piekłam kolejny chleb, dokładnie tak samo i mocno pękł wzdłuż długości.

    • Małgosia 16 marca 2022 o 07:47

      Chleb pęka najczęściej wówczas, gdy jest niedogarowany tzn. że powinien dłużej wyrastać przed włożeniem do piekarnika. Czas wyrastania podany w przepisie jest czasem orientacyjnym, trzeba obserwować ciasto. Jak widać, nie zawsze wszystko wychodzi dokładnie tak samo. Inny dzień, inny bochenek i ma prawo wyrastać inaczej.

  • Magdalena 15 stycznia 2022 o 12:09

    Po co jest ta wrząca woda w przepisie? Nie zabije to zakwasu jeżeli dodam gorącej wody do ciasta?

    • Małgosia 15 stycznia 2022 o 13:58

      Wrzątkiem zalewamy siemię lniane i dodajemy je do ciasta dopiero po kilku minutach. W tym czasie już przestygną i nie zaszkodzą zakwasowi.

  • Dorota 1 lipca 2021 o 07:18

    Dzień dobry, a jak piec gdy mam tylko termoobieg i nie posiadam grzałki góra – dół?
    Pozdrawiam

    • Małgosia 1 lipca 2021 o 10:27

      Proszę obniżyć temperaturę o 10 stopni i piec normalnie. Czas pieczenia może być ulec skróceniu o kilka minut.

  • Asia 17 lutego 2021 o 10:46

    Upiekłam ten chleb pomijając mąke pszenną (dałam więcej żytniej). Wyszedł pyszny, wilgotny z delikatną skórką.

  • Krzysiek 5 lipca 2020 o 15:28
    Ocena:

    Witam,
    Jaki rozmiar ma mieć keksówka do tego chleba?

  • Ania 8 czerwca 2020 o 20:54

    Kolejny cudowny chlebek! Dziękuję za przepis!

  • Lucyna 18 kwietnia 2020 o 12:07

    Zaczynam swoją przygodę z pieczeniem własnego chleba. Ciasto wyrobiłam w Termomixie. Naczynie dobrze miesza składniki i utrzymuje potem temperaturę ok. 37 stopni, korzystną dla wyrastania ciasta. I tu moje pytanie. Wg przepisu na bułki, ciasto ma rosnąć 3 godziny, ale u mnie już po 1,5 godzinie jest bardzo wyrośnięte. Czy mogę już przejść do następnego etapu, czy jednak czekać aż do 3 godzin? Lucyna

  • Kasia 18 kwietnia 2020 o 00:15

    Moj pierwszy chleb też byl zakalcem. Teraz robię następny i jak na razie ciasto jest takie samo jak w pierwszym. Zbite i ciężkie. Boję się ,że znowu będzie zakalec. Musiałam dodać ciut wody bo nie mogłam wymieszać maki. Co robię źle, że wychodzi zakalec ?

  • Kasia 13 kwietnia 2020 o 12:22

    A mogę zostawić go na noc do wyrastania w lodówce? i upiec rano?

  • Hania 3 kwietnia 2020 o 14:35

    Czy chlebek musi rosnąć 4 godziny? Bo mój rośnie 1 godzinę i zaraz mi wyjdzie z foremki

  • Eliza 1 kwietnia 2020 o 19:10

    Witam, keksówka jaki powinna mieć rozmiar na te proporcje?

  • Maja 30 marca 2020 o 23:31
    Ocena:

    Przepyszny chleb!

  • Klaudia 29 marca 2020 o 14:33

    a czy można dac tylko make pszenna wieloziarnista abo razowa 2000. Nie mam w domu maki 720. Moze masz jakis przepis hdyz nie potrafię sie doszukac;(

  • Angelika 17 marca 2020 o 18:46

    Witam. Czy ten chleb po upieczeniu ma być taki wilgotny zbity?To mój pierwszy chlebek upieczony i nie wiem czy to nie jest przypadkiem zakalec 😀

  • Justyna 6 marca 2020 o 13:33

    Witam, a w jakiej formie można upiec chleb? Musi być keksówka czy może być dłuższa forma ?

  • Paula 3 marca 2020 o 13:06
    Ocena:

    Ale cudowny chlebek!!!

  • marianna 28 lutego 2020 o 17:25

    proszę o praepis na zakwas żytni

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Nasiona lnu
Nasiona lnu
Maleńkie, złote lub brązowe nasiona lnu charakteryzują się delikatnym orzechowo-gorzkawym smakiem. Siemię lniane można spożywać w całości lub w postaci zmielonej. Nasiona lnu doskonale wzbogacają wypieki …
Dowiedz się więcej