Chleb na zakwasie z pomidorami, mozzarellą i bazylią to bochenek pełen smaków z letniego ogródka warzywnego. Lipiec to idealna pora na pomidora, teraz smakuje najlepiej! Zarówno na chlebie, jak i w chlebie, dlatego z przyjemnością przemycam go do wypieków. Pomidory idealnie komponują się z mozzarellą i bazylią, dlatego wszystkie 3 składniki połączyłam w cieście i wyszedł z tego przepiękny pomidorowy bochenek.
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na chleb i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Jeśli lubisz intensywne, śródziemnomorskie smaki to mam dla Ciebie też przepis na pomidorowy podpłomyk. To alternatywa dla tradycyjnego pieczywa i sposób na wprowadzenie do domowej piekarni aromatu pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią.