Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, passatę pomidorową, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną mozzarellę, posiekany drobno czosnek, posiekaną bazylię, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na 2 godziny pod przykryciem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do koszyka złączeniem ku górze (wyłożonego ściereczką i posypanego mąką). Zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
pieczenie
37 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Bierzemy koszyk i odwracamy go dnem do góry przerzucając ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu nacinamy i wstawiamy do pieca. Pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni, chleb pieczemy jeszcze 27 minut. Po tym czasie studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 4.67 z 3 ocen
Pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem
Czarnuszka? Pieprz? Małe ziarenka ale z charakterem dodają smaku! Smakowita pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem.
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej