Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z solą i drożdżami. Robimy wgłębienie i dodajemy musztardę oraz miód. Mieszamy delikatnie składniki. Stopniowo wlewamy letnią wodę wyrabiając ciasto, po ok. 5 minutach ciasto będzie elastyczne i odpowiednio wyrobione.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta umieszczamy w misie i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i formujemy okrągły bochenek. Kładziemy go na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Po tym czasie chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i pieczemy 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut. Wyciągamy z piekarnika, przekładamy z blaszki na kuchenną kratkę i studzimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 2.5 z 4 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 35 min