Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce zakwas, 150 g mąki żytniej, 100 g mąki orkiszowej i miód. W ciepłej wodzie rozpuść sól i dodaj do mieszanki. Całość wymieszaj łyżką aż osiągnie jednolitą konsystencję.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przykryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na noc (ja odłożyłam na 12 godzin).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie czasu wyrastania dodaj do mieszanki resztę mąki i zagnieć ciasto rękami. Powinno odchodzić od ręki i być lekko lepkie. Formę do pieczenia (o długości ok. 20 cm) wysmaruj oliwą, obsyp mąką z pełnego przemiału lub otrębami i umieść ciasto w środku. Uklep ciasto w formie, przykryj materiałową szmatką i odłóż ponownie w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
pieczenie
pieczenie
4.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania umieść ciasto w piekarniku, delikatnie, aby nie opadło. Piecz przez ok. 35 minut aż ciasto lekko się podniesie, zbrązowieje z góry i po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Wyjmij chleb z formy i wystudź.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 12 godz 35 min
Czas wyrastania: 12 godz
Czas wypieku: 35 min