Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
1. W misce mieszamy mąkę, sól i drożdże. Dodajemy sok z marchwi. Mieszamy ręcznie, aż powstanie mokre ciasto, przez ok. 30-60 sekund.
pierwsze wyrastanie
720 min
pierwsze wyrastanie
2. Dodajemy żurawinę, migdały, imbir i mieszamy, aż się połączą z ciastem. Przykrywamy miskę i odstawiamy, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasto podwoi objętość. Trwa to ok. 12-18 godzin.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką Zostawiamy ciasto pod przykryciem na 1-2 godziny do podwojenia ilości.
pieczenie
50 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i nagrzewamy w nim garnek żeliwny/patelnię żeliwną/formę żaroodporną. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto do nagrzanej formy. Jeśli używamy garnka, przykrywamy go pokrywą i pieczemy przez 25 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie miał intensywny kolor. Jeśli używamy formy bez przykrycia (np. patelnię), chleb pieczemy przez ok. 35 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej