Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki, wymieszaj rękami, aby stworzyły jednolite ciasto i uformuj z ciasta kulę.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
2. Jeśli posiadasz koszyk do pieczenia wyłóż go folią do żywności, obsyp mąką i wstaw ciasto. Jeśli nie masz koszyka, po prostu uformuj z ciasta kulę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw na ok. 5-6 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko kaloryfera).
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Jeśli używałeś/aś koszyka, połóż blachę wyłożoną papierem do pieczenia do góry nogami na koszyku, przewróć, aby wyjąć ciasto z koszyka. Odklej folię i wsadź do piekarnika. Jeśli nie używałeś koszyka, po prostu wsadź blachę do piekarnika. Piecz ok. 35 minut aż chleb zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 4 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Magdalena 19 października 2017 o 13:33
    Ocena:

    Przepis jest prawie super ?, faktycznie brakuje w nim wody. Ale to logiczne, że należy ją dodać, jeżeli ciasto jest zbyt suche i nie da się go wyrobić.
    Mój pierwszy jogurtowy chlebek wyszedł pyszny, puszysty i wilgotny. Polecam ?

  • Ted 23 października 2016 o 23:05

    Witam,
    z powyższych komentarzy i na swoim przykładzie stwierdzam, że musiał pojawić się błąd w przepisie jeżeli chodzi o zawartość wody. 😛

    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Tosia 24 października 2016 o 10:28

      Dzień dobry,
      To jest przepis mojej koleżanki, z którą prowadziłam kiedyś Smakowity Chleb i owszem, widzę w tej recepturze błędy, ale nie chciałam się mieszać do starego przepisu i to nie mojego. Dlatego zawsze polecam nowsze i bardziej dopracowane receptury 🙂

  • Ania 20 stycznia 2015 o 16:52

    Witam chleb jogurtowy robiłam pierwszy raz – wyszedł mały i zbyt twardy.wszystko robiłam według
    przepisu 🙁

    • Śliwka 29 stycznia 2015 o 09:26

      To dziwne. A czy zakwas jest dość silny? Czy to dopiero „debiutant”?:)

  • Rav 7 stycznia 2014 o 14:46

    Witam, musiałem dodać ok. 200 ml wody, bez niej miałem konsystencję granulowanej mąki… To akurat dziwne, bo w innych Twoich przepisach raczej zmniejszam ilość wody 🙂

    • Śliwka 14 stycznia 2014 o 20:11

      Dziwna sprawa, bo mój miał zupełnie inną konsystencję. Czasami tak się dzieje, gdy używa się różnych rodzajów mąki, ale najważniejsze by trzymać się konsystencji. Nie wykluczam też, że mogłam niechcący ominąć wodę w przepisie, ale ciężko mi powiedzieć, gdyż chleb robiłam już dawno temu. Cieszę się jednak, że zostało to wychwycone, a w najbliższym czasie postaram się jeszcze raz go zrobić i wybadać sprawę. Pozdrawiam!

    • Kamila 1 marca 2015 o 12:08

      Ja też musiałam dolać wody,bo miałam tylko suche grudki.Ale po dolaniu ok.200 ml wody ciasto wyglądało idealnie.teraz siedzi przy kaloryferze i rośnie 😉 Mam nadzieję,że chlebek wyjdzie smaczny 🙂
      Pozdrawiam!

  • Damian 4 kwietnia 2013 o 15:40
    Ocena:

    Witam, zrobiłem zakwasik wedle wskazówek i wyszedł od razu, choć lubił się rozwarstwiać, ale dałem radę, teraz zagniotłem ciasto na chlebuś i czekam, choć zastanawiam się dla czego w składnikach jest dwa razy wpisana sól po dwie łyżeczki (błąd czy zamiast jednej porcji soli powinien być może cukier)? Pozdrawiam

    • Śliwka 4 kwietnia 2013 o 21:54

      Wkradł się błąd. Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiłam. Dodajemy 2 łyżeczki soli. Pozdrawiam

  • Justyna 3 kwietnia 2013 o 18:35

    Kobietki kochane, tu w przepisie nie ma wody, tak ma być ?

    • Śliwka 4 kwietnia 2013 o 11:03

      Dzien dobry,

      Sam zakwas i jogurt sa wystarczajaco mokre zeby nawilzyc chleb. Jesli jednak chleb po zagniataniu okaze sie zbyt suchy, mozna dodac troche cieplen wody. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej