Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Wszystkie sypkie składniki na jesienny chleb mieszamy w dużej misce.
Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
2. Do miski ze składnikami na chleb jesienny stopniowo wlewamy wodę zarabiając elastyczne, lekko klejące się ciasto. Wyrabiamy przez kilka minut.
wyrastanie chleba
120 min
wyrastanie chleba
3. Dobrze wyrobione ciasto na chleb jesienny przekładamy do lekko natłuszczonej i oprószonej otrębami lub mąką formy keksowej. Przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą i pozostawiamy na około 2-2,5 h do wyrośnięcia. Ciasto na jesienny chleb powinno podwoić swoją objętość.
pieczenie chleba
35 min
pieczenie chleba
4. Wyrośnięty chleb jesienny wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut lub do momentu, aż bochenek będzie odpowiednio wypieczony. Studzimy na kratce i dopiero kroimy.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Viktoria 24 lutego 2024 o 16:14

    czy można zrobić ten chleb na samej mące chlebowej ??

    • Małgosia 25 lutego 2024 o 11:22

      Można, ale koniecznie trzeba będzie zmniejszyć ilość wody. Proponuję dolewać stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej