Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, pokrojone w kostkę jabłko (zostawiamy plaster do ozdoby), sól. W rondlu podgrzewamy sok z rozcieńczony wodą. Wlewamy letnią wodę z sokiem i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Keksówkę (12x24 cm) wykładamy pergaminem. Zwilżamy dłonie wodą, przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy jabłkiem. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej