Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1. Grzyby czyścimy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, smażymy 3 minuty. Dorzucamy pokrojone grzyby i listki rozmarynu (opcjonalnie), zwiększamy ogień i podsmażamy ok. 7 minut. Pod koniec przyprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy podsmażone grzyby, aktywny zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę wykładamy pergaminem, przekładamy do środka wyrobione ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy rozmarynem (opcjonalnie). Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, wkładamy formę z wyrośniętym chlebem i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Ania 28 września 2021 o 20:42

    Ten chleb jest wyborny!!!

  • Majka 1 września 2017 o 21:57
    Ocena:

    Upiekłam od razu dwa, wyszły piękne, dorodne i bardzo smaczne 🙂 W sezonie grzybowym obowiązkowy punkt programu 🙂

  • Ola 29 września 2015 o 11:51

    Mam pytanie dotyczące zakwasu. Jesli za dwa dni przypada dzien dokarmiania zakwasu, ktory jest w lodowce a dzis chce z niego zrobic chleb, to czy i tak muszę go dokarmić na noc? Pozdrawiam

    • Tosia 29 września 2015 o 18:37

      Dzień dobry,
      Nie do końca rozumiem pytania, gdyż nie wiem co to znaczy „dzień dokarmiania zakwasu”. Zakwas dokarmiamy zawsze przed pieczeniem ok. 8-10 godzin przed, jeśli piecze się mniej więcej raz na tydzień/2 tygodnie to to w zupełności wystarczy.
      Czyli wieczorem dokarmiamy go i zostawiamy w ciepłym miejscu bez przykrycia, a rano aktywny zakwas odmierzamy i dodajemy do ciasta chlebowego. Resztę zakwasu zostawiamy w słoiku i wkładamy do lodówki. Dokarmiamy przed kolejnym pieczeniem, ponieważ tylko dokarmiony zakwas (aktywny) da sobie radę z ciastem. Czyli odpowiedź brzmi tak – dokarmiamy na noc zakwas tak, czy siak.
      Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej