Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże oraz sól. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera lub ręcznie, stopniowo wlewając letnią (lecz nie gorącą) wodę. Chleb wyrabiamy przez 5 minut.

wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Keksówkę smarujemy olejem i oprószamy płatkami owsianymi, przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1h lub do wypełnienia foremki.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Ciasto skrapiamy letnią wodą, posypujemy płatkami owsianymi i nacinamy ukośnie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut (lub przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 20 minut).

studzenie
30 min
studzenie

4. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej