Przepis

wyrabianie
60 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy ciasto 5 minut (może być mikserem), zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie farszu
4 min
przygotowywanie farszu
2. W tym czasie na oliwie podsmażamy szpinak z czosnkiem. Po kilku minutach dodajemy żurawinę, przyprawy i kremówkę. Dusimy kilka minut, aż kremówka wyparuje i zostanie gęsty szpinak. Studzimy.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat. Wałkujemy na duży prostokąt, wykładamy farsz na całej powierzchni, posypujemy tartym kozim serem, zostawiamy wolne \\\"ramki\\\".
formowanie
35 min
formowanie
4. Ciasto dzielimy na mniejsze prostokąty (nie muszą być równe) i każdy z nich składamy na pół. Układamy je w formie keksówce (12x4cm)wyłożonej pergaminem i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
5. Wyrośnięty chlebek smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego pieca, pieczemy przez 35 minut w 190 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej