Mam słabość do chlebków do odrywania, dlatego powracam do nich od czasu do czasu np. chaczapuri. Tym razem nabrałam ochoty na połączenie szpinaku ze słodkawą żurawiną i słonym kozim serem. Farszem posmarowałam rozwałkowane ciasto drożdżowe, podzieliłam na mniejsze prostokąty, poskładałam je i ułożyłam ciasno w formie.
Po upieczeniu wyszedł z tego szpinakowy chlebek, który można kroić lub odrywać po kawałku, jak kto woli 🙂 A jest przepyszny i szybko znika!
A jeśli lubicie odrywać pyszne pieczywo jak ja, to upieczcie ten perski chleb Barbari – jest prosty i pyszny. Dla wielbicieli płaskich chlebków świetny będzie przepis na szybkie podpłomyki. Pomidorowy podpłomyk to przepis, który z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią intensywne, śródziemnomorskie smaki.
Czy w tym przepisie nie jest za mało wody?
Ja dodałam conajmniej 250 ml żeby mi się to ciasto zagniotło na haku
Może tak być. To jeden z tych przepisów, które czekają na weryfikację. Być może wkradł się błąd, obiecuję się temu przyjrzeć, ale 250ml więcej brzmi prawdopodobnie.
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za zwrócenie uwagi.
Witam,czy można ten chlebek przygotować sobie jakoś wcześniej i wsadzić do lodówki? Chciałam ciasto zrobić wcześniej. Jak goście przyjdą to posmarować i upiec lub już posmarowane wyjąć ogrzać i upiec.
Można tak zrobić, proponuję też zmniejszyć ilość drożdży do 2 łyżeczek i wstawić podrośnięte ciasto do lodówki, to spowolni proces wyrastania. Przed pieczeniem będzie trzeba jeszcze ciasto doprowadzić do temperatury pokojowej.
Genialny! Nic dodac nic ująć 🙂
Super!
Czy kozi ser można zastąpić fetą? Przepis jest świetny,ale nie znoszę kozich serów!Z góry dziękuję za odpowiedź.
Oczywiście, że można 😉 To może być dowolny ulubiony ser, jak komu smakuje, receptura jest ważna na ciasto, dodatki przecież można zmieniać po swojemu.
Przepraszam za wyrażenie ale to jest po prostu niebo w gębie . Ostatni raz na pani stronie byłam rok temu jak szukałam przepisu na coś na zakwasie . Tyle tu cudownych przepisów że aż dziw że zapomniałam o tej stronie , poprawię się na pewno .
Najważniejsze, że Pani wróciła 🙂
Dziękuję ?
A czy można zastąpić drożdżami świeżymi? W jakiej ilosci?
Ilość suszonych drożdży mnożymy razy dwa i otrzymujemy potrzebną wagę drożdży świeżych, czyli w zaokrągleniu będzie to jedyne 15 g.
Oczywiście ze świeżych drożdży trzeba jeszcze przygotować zaczyn, w razie wątpliwości tutaj znajdzie Pani wskazówki jak: https://smakowitychleb.pl/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/
Powodzenia 🙂