Przepis

przygotowywanie składników
15 min
przygotowywanie składników
1. Szpinak przesmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Smażymy do odparowania płynu, a następnie studzimy.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Mąkę pszenną chlebową przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże instant oraz sól. Dolewamy wodę. Zarabiając ciasto stopniowo zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto odchodzące od dłoni.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto na chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
formowanie
10 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na chleb przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy cienko na prostokąt. Na jednej połowie układamy plastry sera, wcześniej przygotowany i ostudzony szpinak oraz posypujemy żurawiną. Farsz przykrywamy drugą połową ciasta i kroimy na 8-10 kwadratów.
formowanie
5 min
formowanie
5. Kwadraty ciasta na chleb układamy w natłuszczonej formie pionowo jeden obok drugiego. Posypujemy posiekanymi orzechami.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
6. Przygotowany chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem do odrywania przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
pieczenie
40 min
pieczenie
7. Wyrośnięty chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut w 190 stopniach C lub do momentu, aż będzie rumiany i wypieczony.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej