Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, posiekany koperek, oliwę i sól. Połowę cukinii ścieramy na tarce o drobnych oczkach, drugą część siekamy w drobną kosteczkę. Warzywo dodajemy do misy z mąką. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5-6 minut.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przekładamy do misy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2-2,5 h.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie ciasto kładziemy na oprószonym mąka blacie. Składamy je i formujemy na kształt wiklinowego koszyka. Koszyk smarujemy oliwą lub wykładamy ściereczką posypaną mąką. Ciasto wkładamy do koszyka złączeniem ku górze i przykrywamy ściereczką.
pieczenie
37 min
pieczenie
4. Po 2 h rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem w temperaturze 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miskę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto chlebowe na blachę. Możemy je dodatkowo naciąć. Wkładamy formę z chlebem do piekarnika i pieczemy 10 minut. Następnie ustawiamy temperaturę 200 stopni, wyłączamy termoobieg i ustawiamy tryb pieczenia góra-dół. Chleb pieczemy jeszcze przez ok. 27-30 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Żółta Dziobica 24 października 2021 o 17:58
    Ocena:

    Super przepis, z którego wychodzi chleb przepyszny. Zakwas odrzucał zapachem,ale to co za pomocą niego wyrosło wygradza to. Dziękuję za przepis ❣️ załączyłabym zdjęcie jak wyszedł,ale:
    1. Został napoczęty „odgórnie” przez męża 😂,
    2. Jeszcze komuś ślinka by pociekła.
    Dziękuję raz jeszcze-przepis robiony bez cukinii,ale z dodałam siemia lnianego,a no i trochę więcej mąki,bo ciasto chciało.

    • Małgosia 25 października 2021 o 08:52

      Bardzo się cieszę, że chleb wyszedł jak trzeba. Zastanawia mnie tylko dlaczego zapach zakwasu był odrzucający. Warto by się temu przyjrzeć bliżej. To sprawa mocno indywidualna i każdy z nas inaczej odbiera zapachy, ale nie spotkałam się dotąd z takim określeniem zdrowego, aktywnego zakwasu 🙂

  • Majka 4 sierpnia 2016 o 21:08

    Dzięki za radę 🙂 Formować dopiero się uczę, czasem wyjdzie, czasem nie 😉

  • Majka 3 sierpnia 2016 o 22:19
    Ocena:

    Chlebek jest przepyszny 🙂 Z kształtu nie jestem za bardzo zadowolona, ciasto wyszło dość rzadkie klejące, trudno było wyłożyć z koszyka, rozpłynął sie na blaszce ale na szczęście sporo podrósł w piekarniku.

    • Tosia 4 sierpnia 2016 o 14:45

      Jeśli są problemy z formowaniem (to nie jest łatwa sprawa) to przepis można zmodyfikować i ciasto przełożyć po wyrobieniu do foremki i w niej też piec 🙂

  • Paulina 25 lipca 2016 o 12:19

    Pyszny ten chleb, dziękuję za przepis. Lekko zmodyfikowałam proporcje mąki – dałam więcej mąki żytniej niż pszennej. No i nie mam termoobiegu, ale chleb wyszedł rewelacyjny. Mięciutki, wilgotny. Jedna wada – za szybko znika.

    • Tosia 25 lipca 2016 o 16:53

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂 Tylko z modyfikowaniem z mąką żytnią trzeba uważać, bo z tej mąki trudno formować chleb, więc jakby się dało za dużo to jedyną opcją byłoby pieczenie w keksówce.

  • Kamila 22 lutego 2015 o 12:04

    A czy tą utartą cukinię trzeba odcisnąć z wody?

    • Tosia 22 lutego 2015 o 20:41

      Jak robię np. placuszki to zawszę odciskam z wody, ale w przypadku chleba celowo tego nie zrobiłam, dzięki temu miąższ chleba nie jest suchy 🙂

  • Boya 31 lipca 2014 o 13:06

    A co to znaczy „składamy ciasto”? i proszę mi powiedzieć co zrobić żeby mój chleb miał takie piękne „dziury” jak ten na zdjęciu? Wybaczcie, jeśli pytam o banalne sprawy, ale jestem bardzo początkującym piekarzem 😉

  • jola 14 czerwca 2014 o 19:36

    Upieklam ten chleb i wyszedl bardzo dobry.Tylko ten,jak i wszystkie inne pieke w podluznej foremce,bo boje sie,ze jak mi wyrosnie to przy przerzuceniu na blaszke opadnie i zrobi sie plaski placek.A chcialabym przynajmniej raz upiec chleb podluzny lub okragly.Czy sa na to jakies sposoby?

    • Tosia 16 czerwca 2014 o 09:03

      Obawy nie są słuszne, przy dobrze wyrobionym cieście i odpowiednio uformowanym, może on spokojnie wyrosnąć w koszyku. Przy przerzucaniu na blachę może minimalnie się spłaszczyć, a i tak podniesie się w trakcie pieczenia.
      Proszę spróbować, ja piekę w ten sposób większość chlebów na zakwasie i wszystko z nimi ok 🙂

  • Jola 6 czerwca 2014 o 15:08

    Tak.To jest to co lubie.I znow nowy pomysl.Ja tez lubie eksperymentowac.Ten chleb napewno upieke,bo lubie mokre dodatki.Mam za soba pieczenie z gotowanymi ziemniakami,z kasza jaglana,z rozmoczonymi platkami owsianymi,z jogurtem.Takie chleby sa najpyszniejsze.A teraz bedzie z tarta cukinia!Dziekuje za nowy pomysl.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej