Przepis

wyrabianie
15 min
wyrabianie
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Stopniowo dolewamy wodę zagniatając ciasto na chleb z suszonymi pomidorami i słonecznikiem. Na tym etapie ciasto powinno być miękkie i klejące.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 godziny w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości. W tym czasie ciasto można 1-2 razy rozciągać i składać w celu poprawienia jego struktury.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto na chleb z suszonymi pomidorami i słonecznikiem formujemy w podłużny bochenek i obtaczamy otrębami, ziarnami słonecznika lub oprószamy mąką. Przekładamy do lekko natłuszczonej formy o długości około 30 cm. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 45-60 minut
pieczenie
45 min
pieczenie
4. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni C i pieczemy około 45 minut lub do momentu aż się zarumieni. Na ostatnie 5 minut można wyjąć chleb z formy, by dopiekł się równomiernie. Studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Gold
Wariant GOLD z dodatkiem masła to nowy mix, którego przyjemny, maślany smak płynie z połączenia olejów i tłuszczów roślinnych oraz masła.
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej