Chleb bananowy
Chlebek bananowy znany jest głównie jako szybki keks pieczony na proszku do pieczenia. Tym razem rozgniecione banany proponuję przemycić do ciasta na chleb drożdżowy.
Skoro lubicie banany, to może skusicie się na taki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są takie słodkie i pyszne. Polecam też jako kolejny sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów.
Jeśli dla odmiany macie ochotę wzbogacić swoje pieczywo o warzywne akcenty, to upieczcie ten pszenny chleb z papryką albo najpiękniejsze bułeczki dyniowe.
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
Zawsze możecie zadać mi pytanie w komentarzu pod przepisem na chleb bananowy lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Chlebek wyszedł przepyszny, mięciutki, delikatny smak banana, lekko słodki. Niebo w gębie 🙂 szkoda że nie można wstawić zdjęcia bo wyszedł przepiękny.
Czy można zamiast drożdży użyć zakwasu?
A jeśli tak to w jakich proporcjach?
Takie modyfikacje nie bardzo wchodzą w grę, zmienia się absolutnie wszystko, ale na blogu są przepisy na chleby na zakwasie z bananami:
https://smakowitychleb.pl/chleb-razowy-ziarnami-bananami/
https://smakowitychleb.pl/chleb-pelnoziarnisty-bananami-cynamonem/
Smakowitych wypieków 🙂