Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Na patelni prażymy pestki dyni, ziarna słonecznika i sezam. do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, prażone ziarna, namoczone siemię. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy 2 minuty aż ciasto będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy keksówki ( można dodatkowo posypać ścianki ziarnami lub wyłożyć pergaminem). Ciasto przekładamy do środka, wierz wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą i dekorujemy pozostałymi ziarenkami. Zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min