Przepis

przygotowanie ziaren
5 min
przygotowanie ziaren

1. Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Na patelni prażymy pestki dyni, ziarna słonecznika i sezam.

łączenie składników
5 min
łączenie składników

2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, prażone ziarna i namoczone siemię.

Wyrabianie ciasta
6 min
Wyrabianie ciasta

3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy w robocie kuchennym przez 2 minuty aż ciasto będzie elastyczne.

przygotowanie formy
5 min
przygotowanie formy

4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy keksówki (można dodatkowo posypać ścianki ziarnami lub wyłożyć pergaminem). Ciasto przekładamy do środka, wierzch wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą.

przekładanie do keksówki
5 min
przekładanie do keksówki

5. Chleb dekorujemy pozostałymi ziarenkami.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

6. Chleb zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem.

pieczenie
40 min
pieczenie

7. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Nasiona lnu
Nasiona lnu
Maleńkie, złote lub brązowe nasiona lnu charakteryzują się delikatnym orzechowo-gorzkawym smakiem. Siemię lniane można spożywać w całości lub w postaci zmielonej. Nasiona lnu doskonale wzbogacają wypieki …
Dowiedz się więcej