Lubicie chleby z ziarnami? Pestki dyni? Słonecznik? Sezam? A może siemię lniane? Wszystkie 4 ziarna znajdziecie w tym rumianym bochenku.
letnia woda 360 ml
sól 1,5 łyżeczki
aktywnego zakwasu żytniego 170 g
siemienia lnianego 30 g
wrzącej wody 50 ml
mąki żytniej jasnej typ 720 400 g
mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g
pestek dyni, ziarna słonecznika, sezamu + 20 g (wierzch) 120 g
4 godz. 40 min.
Czas całkowity
4 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Na patelni prażymy pestki dyni, ziarna słonecznika i sezam.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, prażone ziarna i namoczone siemię.
3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy w robocie kuchennym przez 2 minuty aż ciasto będzie elastyczne.
4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy keksówki (można dodatkowo posypać ścianki ziarnami lub wyłożyć pergaminem). Ciasto przekładamy do środka, wierzch wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą.
5. Chleb dekorujemy pozostałymi ziarenkami.
6. Chleb zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Czy nie potrzeba dawać oleju lub masła do tego ciasta?
Nie trzeba, ale upieczony chleb świetnie smakuje z odrobiną smakowitego smarowidła 😉
Witam, dlaczego chleb mi mocno pęka w trakcie pieczenia? Pierwszy bochenek upiekłam i wyszedł idealny, za dwa dni piekłam kolejny chleb, dokładnie tak samo i mocno pękł wzdłuż długości.
Chleb pęka najczęściej wówczas, gdy jest niedogarowany tzn. że powinien dłużej wyrastać przed włożeniem do piekarnika. Czas wyrastania podany w przepisie jest czasem orientacyjnym, trzeba obserwować ciasto. Jak widać, nie zawsze wszystko wychodzi dokładnie tak samo. Inny dzień, inny bochenek i ma prawo wyrastać inaczej.
Po co jest ta wrząca woda w przepisie? Nie zabije to zakwasu jeżeli dodam gorącej wody do ciasta?
Wrzątkiem zalewamy siemię lniane i dodajemy je do ciasta dopiero po kilku minutach. W tym czasie już przestygną i nie zaszkodzą zakwasowi.
Dzień dobry, a jak piec gdy mam tylko termoobieg i nie posiadam grzałki góra – dół?
Pozdrawiam
Proszę obniżyć temperaturę o 10 stopni i piec normalnie. Czas pieczenia może być ulec skróceniu o kilka minut.
Upiekłam ten chleb pomijając mąke pszenną (dałam więcej żytniej). Wyszedł pyszny, wilgotny z delikatną skórką.
Witam,
Jaki rozmiar ma mieć keksówka do tego chleba?
Klasyczna średnia keksówka, mniej więcej 17×25
Moj pierwszy chleb też byl zakalcem. Teraz robię następny i jak na razie ciasto jest takie samo jak w pierwszym. Zbite i ciężkie. Boję się ,że znowu będzie zakalec. Musiałam dodać ciut wody bo nie mogłam wymieszać maki. Co robię źle, że wychodzi zakalec ?
A mogę zostawić go na noc do wyrastania w lodówce? i upiec rano?
Przepyszny chleb!
a czy można dac tylko make pszenna wieloziarnista abo razowa 2000. Nie mam w domu maki 720. Moze masz jakis przepis hdyz nie potrafię sie doszukac;(
Jeśli sama pełnoziarnista to trzeba dać więcej wody 🙂
Na blogu jest wyszukiwarka, można zaznaczyć np. chleb/zakwas/mąka jaką mamy
https://smakowitychleb.pl/kategorie-przepisow/
Witam. Czy ten chleb po upieczeniu ma być taki wilgotny zbity?To mój pierwszy chlebek upieczony i nie wiem czy to nie jest przypadkiem zakalec 😀
Jest to zakalec, na blogu nie ma przepisów na zbite chleby 🙂
Witam, a w jakiej formie można upiec chleb? Musi być keksówka czy może być dłuższa forma ?
Jeśli to będzie dłuższa forma to trzeba proporcjonalnie podwoić proporcje 🙂
Ale cudowny chlebek!!!
proszę o praepis na zakwas żytni
https://smakowitychleb.pl/porada/zakwas-zytni-krok-po-kroku/