Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Na patelni prażymy pestki dyni, ziarna słonecznika i sezam. do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, prażone ziarna, namoczone siemię. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy 2 minuty aż ciasto będzie elastyczne.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy keksówki ( można dodatkowo posypać ścianki ziarnami lub wyłożyć pergaminem). Ciasto przekładamy do środka, wierz wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą i dekorujemy pozostałymi ziarenkami. Zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej