Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Łączymy mąkę z drożdżami i letnią wodą, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 8 godzin.
wyrabianie
7 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól, jajko. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy 5 minut. Dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy mikserem jeszcze ok. 2 minuty, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 1,5 h.
formowanie
6 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, w razie potrzeby podsypujemy mąką, dzielimy na 6 części i z każdej z nich formujemy wałeczek. Licząc pasma od lewej do prawej (1-6), zaginamy pasmo pierwsze wzdłuż pasma 4, następnie pasmo 6 do pasma 3. Kontynuujemy zaplatanie przekładając lewe najbardziej zewnętrzne pasmo do pasma w środku po prawej i prawe zewnętrzne do wewnątrz wzdłuż środkowego pasma po lewej.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak zaplecioną chałkę zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
6. 6. Chałkę smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy góra-dół przez 25 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej