Przepis

przygotowywanie farszu
15 min
przygotowywanie farszu
1. Mrożony szpinak wrzucamy na głęboką patelnię i podgrzewamy 10 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy posiekany czosnek, miód, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Podgrzewamy 3 minuty. Następnie dodajemy śmietanę i smażymy jeszcze 2 minuty, farsz studzimy.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem, aż płyn będzie letni. Stopniowo go wlewamy do suchych składników i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
210 min
wyrastanie
3. Zostawiamy je w misie na 3,5 h.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 porcji, formujemy delikatnie kule i kładziemy w odstępach na pergaminie na blasze lub tacy. Przykrywamy na 30 minut.
formowanie
10 min
formowanie
5. Wyrośnięte bułeczki przekładamy na oprószony mąką blat. Cienko wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm. Na środku wykładamy 2-3 łyżki szpinaku i posypujemy serem. Boki ciasta zbieramy ku środkowi, tworząc sakiewkę. Delikatnie ją spłaszczamy i cienko wałkujemy na placek z farszem.
smażenie
30 min
smażenie
6. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy po jednym chlebku i smażymy z dwóch stron, w sumie przez ok. 5 minut, aż chaczapuri będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej