Uwielbiam podróżować na wiele sposobów. Gdy brakuje mi czasu lub odpowiednich środków do tego, decyduję się na szybką podróż w kuchni. Smaki kuchni całego świata można poznawać nie tylko wychodząc z domu, wystarczy udać się w kulinarną podróż i ugotować coś specjalnego.
Do tej pory nie miałam okazji wybrać się do Gruzji, ale smaki tego kraju odkrywam dzięki opowieściom znajomych, książkom i restauracjom z kuchnią gruzińską. Moją ulubioną gruzińską przekąską są chlebki chaczapuri.
Oryginalnie robi się je na drożdżach, w wersji imeretyńskiej najczęściej smaży się je na patelni z różnymi serami, a chaczapuri adżarskie w kształcie łódeczki zapieka się z serem i jajkiem w piekarniku.
Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotować słynne chlebki w wersji na zakwasie. Jako farsz wybrałam szpinak i oczywiście w środku chlebków nie mogło też zabraknąć sera. Chlebki się robi szybko, największy wysiłek trzeba włożyć w czekanie na wyrośnięcie ciasta. Samo smażenie ich na patelni to zaledwie 5 minut 🙂
Dzień dobry. Zrobiłem zgodnie z przepisem. Mam jednak wrażenie że ciasto jest zbyt rzadkie – lejące się. Czy nie powinno być gęste?
Proszę o przepis tego smakołyku w wersji wegetariańskiej.
Przecież to jest wersja wegetariańska, nie ma tu mięsa 🙂 Chyba, że ma Pan na myśli wersję wegańską?
Dzien dobry 🙂 Mozna zrobic do tych chlebkow farsz serowy?? 🙂
Pewnie, że tak 🙂
Farsz można zmieniać do woli, może być np. serowy: https://smakowitychleb.pl/gruzinskie-chlebki-chaczapuri-z-serem/ lub z grzybami https://smakowitychleb.pl/serowe-chaczapuri-z-kurkami/
Witam.
Świetny przepis, właśnie zaczął się u mnie na działce sezon szpinakowy, na pewno skorzystam z tego przepisu.Bułeczki ze szpinakiem już piekłam więc czas na nowy przepis. Pozdrawiam.