Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Drugą cebulę kroimy w ćwiartki i również podsmażamy (będzie od ozdoby). Dodajemy sól, pieprz, krótko studzimy. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas żytni, sól, podsmażoną cebulę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem. Zwilżonymi wodą dłońmi przekładamy klejące ciasto do formy. Wierzch wyrównujemy. Ciasto na cebulowy chleb pszenno-żytni na zakwasie dekorujemy ćwiartkami podsmażonej cebuli i makiem. Zostawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Cebulowy chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczemy przez 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej