Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Drugą cebulę kroimy w ćwiartki i również podsmażamy (będzie od ozdoby). Dodajemy sól, pieprz, krótko studzimy. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, sól, podsmażoną cebulę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem. Zwilżonymi wodą dłońmi przekładamy klejące ciasto do formy. Wierzch wyrównujemy. Ciasto dekorujemy ćwiartkami podsmażonej cebuli i makiem. Zostawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Chleb pieczemy przez 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min