Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Drugą cebulę kroimy w ćwiartki i również podsmażamy (będzie od ozdoby). Dodajemy sól, pieprz, krótko studzimy. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, sól, podsmażoną cebulę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem. Zwilżonymi wodą dłońmi przekładamy klejące ciasto do formy. Wierzch wyrównujemy. Ciasto dekorujemy ćwiartkami podsmażonej cebuli i makiem. Zostawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Chleb pieczemy przez 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej