Lubicie zapach świeżo upieczonego chleba i smażonej cebulki? Połączyłam te cudowne zapachy w jeden, prosty przepis piekąc cebulowy chleb z oliwkami, słonecznikiem i koperkiem. Smacznego!
mąka pszenna typ 650 350 g
letnia woda 400 ml
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżka
drożdże suszone instant 1,5 łyżeczki
mąka żytnia jasna typ 720 150 g
słonecznik 30 g
oliwki czarne 8 szt.
koperek świeży 2 łyżki
cebula 1 szt.
2 godz. 10 min.
Czas całkowity
1 godz. 30 min.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Na oliwie lub oleju podsmażamy posiekaną w piórka cebulę.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, podsmażoną cebulę i słonecznik.
3. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwki oraz koperek.
4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki (10 x 23 cm) wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
5. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 40 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.