Lubicie zapach świeżo upieczonego chleba i smażonej cebulki? Połączyłam te cudowne zapachy w jeden, prosty przepis piekąc cebulowy chleb z oliwkami, słonecznikiem i koperkiem. Smacznego!
mąka pszenna typ 650 350 g
letnia woda 400 ml
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżka
drożdże suszone instant 1,5 łyżeczki
mąka żytnia jasna typ 720 150 g
słonecznik 30 g
oliwki czarne 8 szt.
koperek świeży 2 łyżki
cebula 1 szt.
2 godz. 10 min.
Czas całkowity
1 godz. 30 min.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Na oliwie lub oleju podsmażamy posiekaną w piórka cebulę.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, podsmażoną cebulę i słonecznik.
3. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwki oraz koperek.
4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki (10 x 23 cm) wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
5. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 40 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Czy mogę dodać mąkę żytnią typ 1820 zamiast 720?Akurat taką mam 🙂
To zupełnie zmieni strukturę i smak chleba, ale oczywiście można tak zrobić. Z pewnością trzeba będzie też zmienić ilość dodanej wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Małgosia, a orientacyjnie o ile powinno się zwiększyć ilość wody w przypadku mąki pełnoziarnistej żytniej?
Obstawiałabym 50-80ml ale trzeba dolewać stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mąki nie są równe, jedne chłoną płyn lepiej, a inne gorzej. Różnice bywają naprawdę dość duże w takim przypadku.
Jaką mąkę i w jakiej ilości mogę dodać zamiast pszennej? Chciałabym upiec ten chlebek ale bez dodatku mąki pszennej.
Orkiszową jasną 🙂
Dlaczego w przypadku drożdży instant nie podaje Pani ilości w gramach tylko łyżeczkach? Lyżeczka łyżeczce nie rówana i nie jest to miarodajna jednostka.
Bo nie każdy ma wagę, która odmierzy np. 1 g, podaję przy większej ilości od 5 g w górę, a paczka ma 7 g.
Bardzo smaczny.
Mój ulubiony chleb, piekę już setny raz, tylko na świeżych drożdżach, uwielbiam 😁😁😁
Czy chlebek może wyrastać w koszyku ?
A jaki jest przelicznik na drożdże świeże?
Na blogu jest poradnik https://smakowitychleb.pl/porada/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/
Ile tych drożdży ma być w gramach?
5 g
Prze-wspaniały! Wczoraj upieczony, dzisiaj rano ostatnie kromki zjedzone. Pychotka 🙂 Jedynie nie dodałam oliwek bo akurat mi ich brakowało w spiżarni. Genialny chleb 🙂
Robię po raz kolejny, pierwszy został zjedzony w mgnieniu oka,był pyszny. Dzisiaj dodałem dodatkowo około 1,5 łyżki siemienia lnianego, zobaczymy jak wyjdzie.
Trzymam kciuki 🙂