Przepis

smażenie
5 min
smażenie

1. Na oliwie lub oleju podsmażamy posiekaną w piórka cebulę.

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, podsmażoną cebulę i słonecznik.

Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta

3. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwki oraz koperek.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki (10 x 23 cm) wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 40 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej