Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Zakwas mieszamy z letnią wodą. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy oliwki (w całości lub pokrojone) oraz sól. Powoli wlewamy zakwas z wodą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę wyrabiamy, formujemy okrągły bochenek i przekładamy go do wiklinowego koszyka (posypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk przykrywamy i stawiamy na 3 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę. Wkładamy ją do rozgrzanego piekarnika. Chleb podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, ustawiamy 200 stopni i pieczemy ok. 27 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 7 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 37 min