Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Na oliwie lub oleju podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, podsmażoną cebulę, słonecznik, pokrojone oliwki, koperek. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki (10x23cm) wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 40 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min