Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz wszystkie składniki oprócz mleka. Dobrze wymieszaj. Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż zagniatane ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie się lepić do ręki. Zagniataj jeszcze przez ok. 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto wstaw do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny,aby ciasto podwoiło objętość.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 4 równe części. Uformuj z każdej podłużną bułeczkę, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed pieczeniem delikatnie natnij bułeczki na ukos. Piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej