Z bułkami szwedkami łączy się bardzo zabawna historia. Otóż znam pewnego bardzo młodego Szweda, który jest ich wielkim wielbicielem. Za każdym razem, gdy przyjeżdża do Polski zajada się nimi o każdej porze dnia. Wnioskując po nazwie, chyba powinno być na odwrót, choć kto wie, może nazwa wskazuje właśnie na największych smakoszy tych bułeczek.
Śmieszne jest też to, że gdy jedziemy w odwiedziny, do Szwecji właśnie, bierzemy ze sobą ogromną ilość bułeczek, aby i tam mógł cieszyć się ich smakiem (po wcześniejszym zamrożeniu, bo przecież tak długo by nie wytrzymały). Ostatnio byliśmy pierwsi w kolejce do piekarni (ok. 5 rano), aby kupić je w stanie najświeższym jak to tylko możliwe. Niestety nasz plan nas pokonał, bo przez to, że były jeszcze ciepłe, zagrzały się w bagażniku i została z nich tylko mokra papka.
Następnym razem, zamiast przywozić kilogramy kupionych bułek, zaoferuję zrobienie ich na miejscu, jako że opracowałam już odpowiedni przepis:)
Hej! Zrobiłam wczoraj te bułki. Ale strasznie są zbite, są smaczne ale tak ich dużo, nie są napowietrzone. One takie mają być?
Ciasto wyrosło dobrze
Hej!
Niee, jeśli są zbite to coś poszło źle, albo za dużo drożdży, albo za mało płynu, albo ciasto nie zdążyło podrosnąć. Trudno mi teraz powiedzieć dokładnie co poszło źle, musiałabym być z Panią w kuchni i to ocenić na bieżąco.
Może inny przepis na bułki https://smakowitychleb.pl/kategoria/bulki-i-buleczki/ wyjdzie lepiej? 🙂
Mam jeszcze kolejne pytanie jako, póki co, kompletny laik w kwestii pieczenia domowego pieczywa – mąka pszenna chlebowa – jaka jest różnica między tą a pszenną typ 500? 🙂
Jeśli chodzi o różnicę między rodzajami mąki polecam nasz Niezbędnik. Rady dotyczące mąki znajdzie Pani pod tym linkiem:https://smakowitychleb.pl/czy-z-tej-maki-bedzie-chleb/. Pozdrawiam i życzę powodzenia w pieczeniu!
Witam, czy mogę użyć zwykłych drożdży czy muszą to być te instant? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. 🙂
Oczywiscie. 1 lyzeczka drozdzy suszonych to ok 12 g drozdzy swiezych. Prosze jednak pamietac, aby wczesniej zrobic z nich zaczyn. Pozdrawiam
upiekłam, są super, tylko z małym problemem 🙂 musiałam piec je troszkę dłużej (może to wina piekarnika bez termoobiegu), no i wyszły mi z strasznie twardą skórką (na świeżo ok, potem niestety nie do przebicia). Co mogę zrobić na przyszłość? pozdrawiam ciepło!
Dzień dobry,
Brak termoobiegu na pewno nie jest problemem, spotykam się raczej z opiniami, że źle wpływa na pieczywo. Proszę spróbować piec bułeczki kilka minut krócej, to powinno pomóc.
Pozdrawiam,