Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz wszystkie składniki oprócz mleka. Dobrze wymieszaj. Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż zagniatane ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie się lepić do ręki. Zagniataj jeszcze przez ok. 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto wstaw do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny,aby ciasto podwoiło objętość.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 4 równe części. Uformuj z każdej podłużną bułeczkę, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed pieczeniem delikatnie natnij bułeczki na ukos. Piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Marta 26 listopada 2015 o 10:11

    Hej! Zrobiłam wczoraj te bułki. Ale strasznie są zbite, są smaczne ale tak ich dużo, nie są napowietrzone. One takie mają być?
    Ciasto wyrosło dobrze

  • Weronika 18 lipca 2013 o 12:40

    Mam jeszcze kolejne pytanie jako, póki co, kompletny laik w kwestii pieczenia domowego pieczywa – mąka pszenna chlebowa – jaka jest różnica między tą a pszenną typ 500? 🙂

  • Weronika 1 lipca 2013 o 09:01

    Witam, czy mogę użyć zwykłych drożdży czy muszą to być te instant? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. 🙂

    • Śliwka 4 lipca 2013 o 09:22

      Oczywiscie. 1 lyzeczka drozdzy suszonych to ok 12 g drozdzy swiezych. Prosze jednak pamietac, aby wczesniej zrobic z nich zaczyn. Pozdrawiam

  • Ewa 25 maja 2013 o 16:14

    upiekłam, są super, tylko z małym problemem 🙂 musiałam piec je troszkę dłużej (może to wina piekarnika bez termoobiegu), no i wyszły mi z strasznie twardą skórką (na świeżo ok, potem niestety nie do przebicia). Co mogę zrobić na przyszłość? pozdrawiam ciepło!

    • Śliwka 30 maja 2013 o 00:01

      Dzień dobry,

      Brak termoobiegu na pewno nie jest problemem, spotykam się raczej z opiniami, że źle wpływa na pieczywo. Proszę spróbować piec bułeczki kilka minut krócej, to powinno pomóc.

      Pozdrawiam,

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej