Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drożdżami. Wbijamy jajko. Wlewamy stopniowo letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Z wyrośniętego ciasta formujemy 6 podłużnych bułeczek, kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 30-40 minut.
formowanie
2 min
formowanie
4. Nożyczkami wycinamy uszy przyszłym bułeczkom. Przy pomocy patyczka lub wykałaczki robimy oczka.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Wkładamy do rozgrzanego pieca, pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Katarzyna 3 kwietnia 2017 o 19:28

    A można bez cukru?

  • Marzena 21 marca 2016 o 17:54
    Ocena:

    Upieczone 🙂 Są pyszne! Leciutko słodkie, świetnie smakują z domowym dżemem ale i twarożkiem. Mnie bardzo urosły, więc moje zajączki wyszły lekko otyłe 😉 Ale ile zabawy wszyscy mięli z ich kształtu 🙂 Z pewnością jeszcze je powtórzę.

    • Tosia 22 marca 2016 o 08:26

      Cieszę się, że się udały 🙂 A ile drożdży Pani dała, może była jakaś modyfikacja i tych drożdży pojawiło się za dużo lub bułeczki dłużej wyrastały? 🙂

  • Justyna 2 kwietnia 2015 o 14:10

    Ale słodziaki! 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej