Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. W moździerzu rozcieramy tabletkę musującą na proszek. Do misy wsypujemy mąki, mieszamy z powstałym proszkiem. Dodajemy suszone drożdże, cukier, sól i skórkę z cytryny. Powoli zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto. Po 5 minutach wyrabiania otrzymamy elastyczną kulę z ciasta.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po godzinie przekładamy ciasto na blat, podsypujemy je mąką, krótko zagniatamy i lepimy bułeczki (u mnie 10 mniejszych). Ulepione bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple jeszcze na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej