Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. W moździerzu rozcieramy tabletkę musującą na proszek. Do misy wsypujemy mąki, mieszamy z powstałym proszkiem. Dodajemy suszone drożdże, cukier, sól i skórkę z cytryny. Powoli zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto. Po 5 minutach wyrabiania otrzymamy elastyczną kulę z ciasta.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po godzinie przekładamy ciasto na blat, podsypujemy je mąką, krótko zagniatamy i lepimy bułeczki (u mnie 10 mniejszych). Ulepione bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple jeszcze na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Maciej 20 czerwca 2015 o 12:15

    Ja upiekłem bułeczki ale tabletki nie rozbijałem tylko rozkuściłem w wodzie. Bardzo smaczne ale są bardzo ścisłe chyba że coś złe zrobiłem.

    • Tosia 22 czerwca 2015 o 11:45

      Ścisłe w sensie zbite? Hm, ciężko jednoznacznie powiedzieć dlaczego. Dodatek musującej witaminy C powinien właśnie wręcz przeciwnie, nadać im puszystości, tak też było u mnie. Natomiast dodatek mąki kukurydzianej mógł na to trochę wpłynąć, to mąka bezglutenowa i trochę zmienia konsystencję klasycznego ciasta, ale jest jej skromny dodatek, więc nie powinno mieć to aż tak dużego znaczenia.
      Może coś poszło nie tak z wyrabianiem ciasta (za krótko/źle połączone składniki), wyrastaniem (za zimno/brak przykrycia), proporcjami (brak wagi kuchennej)?
      Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej