Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, rzodkiewki, drożdże i sól. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostaw ciasto w mice, pod przykryciem folii na ok. 1,5 h w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Zostaw ciasto w mice, pod przykryciem folii na ok. 1,5 h w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułki do piekarnika usuwając wcześniej szmatkę. Piecz ok. 15 minut aż zaczną się lekko rumienić..
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 15 min