Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą mąkę, musli, rodzynki, sól, drożdże i miód. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, a następnie jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wymij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego rulon. Rulon pokrój na 5 równych części. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wstaw bułeczki do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją. Wyjmij i wystudź.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej