Przepisy na chleby wiejskie cieszą się na blogu sporą popularnością. Zazwyczaj są to wypieki z dodatkiem rozgniecionych ziemniaków, kefiru lub twarogu. Te wszystkie składniki wpływają na ich rustykalność, niepowtarzalny smak i ciekawy miąższ.
Na podobnej zasadzie można także upiec bułeczki. Do ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej dodałam serek wiejski oraz posiekany koperek. Wierzch wyrośniętych bułek posmarowałam białkiem i posypałam płatkami owsianymi z dodatkiem suszonych ziół.
Wyszły swojskie, a serek wiejski sprawił, że są bardzo delikatne, mimo, że zawierają sporo mąki z pełnego ziarna 🙂
Zrobię 🙂 A do zrobienia ciasta warto używać filtrowanej wody – przynajmniej u mnie 🙂
To już zależy gdzie mieszkamy i jaką mamy wodę 🙂
Powodzenia!
Bardzo pulchne i smaczne
Piekłam bułeczki już dwa razy. Są pyszne, ale nie wiem dlaczego tracą kształt po upieczeniu. Po prostu jak rosną już uformiwane na blaszcze to tak jakby rozpływają się i po upieczeniu są płaskie, ale nie jak placek tylko nie mają tak pięknego wypukłego brzuszka 🙁
Hm, albo rosną zbyt długo, albo daje Pani za dużo drożdży, albo to kwestia gęstości serka wiejskiego i ciasto jest po prostu za luźne, proszę dać mniej serka/wody lub więcej mąki, aby ciasto było bardziej plastyczne, to powinno pomóc 🙂
Pięknie pachną, świetnie smakują 🙂
Czy drożdże instant można zastąpić świeżymi? Jeżeli tak to ile ich dodać?
Niestety nie mam ręki do suszonych drożdży i z reguły ciasto mi nie wyrasta.
Tak, dałabym 10 g świeżych drożdży, czyli 1/10 klasycznej kostki.
Trzeba ze świeżych drożdży jeszcze przygotować zaczyn. W razie pytań służę pomocą jak to zrobić 🙂