Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, serek wiejski, posiekany koperek, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
3. Gdy wyrośnie dzielimy je na 8 części. Skrapiamy dłonie oliwą (dzięki temu nie będzie się lepiło) i formujemy podłużne bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy płatkami owsianymi z suszonymi ziołami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w trybie góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 17 minut.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Agnes 2 kwietnia 2017 o 08:59

    Zrobię 🙂 A do zrobienia ciasta warto używać filtrowanej wody – przynajmniej u mnie 🙂

  • Aneta 19 października 2016 o 10:59
    Ocena:

    Bardzo pulchne i smaczne

  • Renata 9 września 2016 o 07:25

    Piekłam bułeczki już dwa razy. Są pyszne, ale nie wiem dlaczego tracą kształt po upieczeniu. Po prostu jak rosną już uformiwane na blaszcze to tak jakby rozpływają się i po upieczeniu są płaskie, ale nie jak placek tylko nie mają tak pięknego wypukłego brzuszka 🙁

    • Tosia 9 września 2016 o 11:53

      Hm, albo rosną zbyt długo, albo daje Pani za dużo drożdży, albo to kwestia gęstości serka wiejskiego i ciasto jest po prostu za luźne, proszę dać mniej serka/wody lub więcej mąki, aby ciasto było bardziej plastyczne, to powinno pomóc 🙂

  • Majka 11 maja 2016 o 22:34
    Ocena:

    Pięknie pachną, świetnie smakują 🙂

  • Nina 3 maja 2016 o 11:52

    Czy drożdże instant można zastąpić świeżymi? Jeżeli tak to ile ich dodać?
    Niestety nie mam ręki do suszonych drożdży i z reguły ciasto mi nie wyrasta.

    • Tosia 3 maja 2016 o 23:12

      Tak, dałabym 10 g świeżych drożdży, czyli 1/10 klasycznej kostki.
      Trzeba ze świeżych drożdży jeszcze przygotować zaczyn. W razie pytań służę pomocą jak to zrobić 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej