Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku łączymy wodę z mlekiem i podgrzewamy płyn, aż będzie letni. Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól i posiekany koperek. Powoli wlewamy podgrzane mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub mikserem.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Po kilku minutach wyrabiania ciasta (ok.6), osiągniemy formę elastycznej kuli. Przekładamy ją do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
4 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Formujemy wałek z ciasta. Nożyczkami dzielimy ciasto na 6 równych rombów i jedną mniejszą część (widoczne na zdjęciu). Z każdej części ciasta Formujemy jeden płatek. 6 przyszłych bułeczek łączymy ze sobą tworząc kwiatek (patrz zdjęcie). Z pozostałej części ciasta lepimy 5 małych kuleczek, z których robimy środek łączący płatki.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowany chlebek przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Bułeczki pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej