Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1. Zaczyn na bułeczki tangzhong: 100 ml wody podgrzewamy do temperatury 65 stopni C. Wsypujemy 30 g mąki pszennej i podgrzewamy do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Należy uważać, by nie zagotować masy. Zaczyn tangzhong odstawiamy do wystygnięcia. Można przygotować go dzień wcześniej i przechować w chłodnym miejscu.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Do wystudzonego zaczynu tangzhong dodajemy jajko, letnie mleko oraz olej i mieszamy. Dosypujemy mąkę, cukier, sól oraz drożdże suszone i zagniatamy ciasto. Ciasto należy wyrabiać dość długo, aż będzie bardzo elastyczne. Warto użyć robota kuchennego i wyrabiać przez około 15-20 minut w zależności od siły mąki.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
3. Ciasto na bułeczki tangzhong przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
formowanie
10 min
formowanie
4. Ciasto na bułeczki tangzhong dzielimy na 6-8 równych części. Spłaszczamy i nadziewamy pastą Smakowita. Sklejamy okrągłe bułeczki.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Bułeczki tangzhong układamy na blasze i przykrywamy ściereczką lub folią. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Bułeczki tangzhong smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez ok. 20 minut na złoty kolor.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej