Bułeczki ryżowe
Aby gotować nieprzeciętnie dobrze, nie można się bać eksperymentować ze smakami i technikami w kuchni. Czasem pomysł, który z pozoru wydaje się dziwaczny, okazuje się strzałem w dziesiątkę. Dwa składniki, które na pierwszy rzut oka nie zapowiadają się na dobraną parę, mogą okazać się rewelacyjnym duetem.
Tak było z chlebem i ryżem, kiedy do wyrabianego ciasta chlebowego, dodałam ugotowany ryż, który został mi z obiadu. Ziarenka ryżu nie tylko wpłynęły na smak wypieku, ale także jego strukturę. A dodatek mąki ryżowej sprawił, że skórka chleba ryżowego wyszła cudownie chrupiąca.
Udane wypieki warto powtarzać, a ja nabrałam ochoty na ponowne połączenie ryżu z pieczywem. Tym razem jednak w formie bułeczek.
Przepisy z mąką ryżową
Jeśli lubicie wypieki z mąką ryżową, to przepis na chleb na zakwasie ryżowym (bezglutenowy) znajdziecie tutaj. Więcej przepisów na pieczywo z mąką ryżową (nie tylko bezglutenowych) jest tutaj , w tym drożdżowy chleb ryżowy (nie jest bezglutenowy) czy bułeczki ryżowe. Polecam też bułki tygrysie z mocno chrupiącą skórką przygotowaną na bazie pasty ryżowej.