Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki przesiewamy do misy. Dodajemy ugotowany i odsączony z wody ryż oraz resztę suchych składników, czyli drożdże, cukier i sól. Letnią wodę (o temperaturze 40 stopni) zaczynamy powoli wlewać do misy i wyrabiać ciasto. Od momentu połączenia się składników, zagniatamy ciasto jeszcze 5 minut. Będzie dosyć elastyczne, a przy tym lepić się do rąk.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Oprószamy misę mąką, przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy je folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 45 minut.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Podsypujemy je mąką pszenną i zagniatamy 2 minuty. Ciasto dzielimy na 6-7 części, a z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, biorąc końce ciasta pod spód bułek. Bułeczki układamy na blasze. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bułeczki ryżowe pieczemy 20 minut, przed podaniem i krojeniem, chwilę studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Ania 27 maja 2014 o 05:15

    Dziękuję! Dobrego dnia 🙂

  • Ania 26 maja 2014 o 03:05

    Czy zakwas pszenny można zastąpić zakwasem żytnim? Czy mając jeden zakwas, można go używać „uniwersalnie’ po prostu jako zakwas?

    • Tosia 26 maja 2014 o 08:16

      Tak, zakwas pszenny można zastąpić zakwasem żytnim, proporcje w większości przepisów będą takie same. Zmienią się trochę właściwości zdrowotne, smak i może odrobinę konsystencją, ale jak najbardziej jeden zakwas można stosować uniwersalnie 🙂

  • Beczinda 22 października 2013 o 20:13
    Ocena:

    A gdybym tak chciała zamiast drożdży użyć zakwasu, to ile gram zakwasu musiałabym dodać?

  • Bosia 2 czerwca 2013 o 19:06

    Mam pytanie, 2 łyżeczki suszonych drożdży instant – ile to jest świeżych?
    Bardzo proszę o odpowiedz.
    Pozdrawiam 🙂

    • Tosia 2 czerwca 2013 o 19:34

      2 łyżeczki drożdży instant to mniej więcej 10 g świeżych drożdży (proszę nie mylić ze 100g).
      Drożdże należy pokruszyć, zalać ciepłym płynem (odjętym z proporcji podanych w przepisie), dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na kilka minut. Rozczyn następnie dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto.
      Pozdrawiam 🙂

  • Inez 9 kwietnia 2013 o 17:47

    Tosiu, czy byłabyś w stanie przygotować przepis na bułeczki wykorzystujące gotowany ryż ale w wersji bezglutenowej?

    Lubię zapiekany ryż, w postaci kuleczek… i myślę że ciekawie by wyglądał właśnie w bułeczkach, ale wszystkie moje próby przygotowania go z bezglutenowymi składnikami kończą się niejadalnym zakalcem 🙁

    Czekam z niecierpliwością 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej