Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z mąką razową (której nie przesiewamy!). Dodajemy resztę suchych składników, drożdże oraz sól. Stopniowo wlewamy na przemian letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto na bułeczki. Po 6 minutach osiągniemy elastyczne ciasto.

pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie

2. Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 45 minut.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Ciasto wykładamy na blat, formujemy wałek i dzielimy na 5 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą (lub trójkątną) bułeczkę. Przekładamy je na blachę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.

pieczenie
20 min
pieczenie

4. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ulubionymi ziarnami, przyprawą lub płatkami owsianymi / żytnimi. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Bułeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Przed podaniem studzimy na kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej