Smacznych i wartościowych dla zdrowia bułek, można szukać w sklepach na próżno.
Zdarzają się czasem poranki, kiedy w moim domu nie znajdzie się pieczywa. Wtedy zazwyczaj gdzieś w wiklinowym koszyku rośnie chleb na zakwasie, albo to jeden z dni, w których odpoczywam. W takich sytuacjach wysyłam Pawła do pobliskiej piekarni po chrupiące bułeczki. Jeśli jest to niedziela i piekarnia jest zamknięta, rezygnuję z pieczywa, a na śniadanie serwują coś na bazie jajek. Napchane chemią bułki pełne waty, które można dostać w przeciętnym sklepie, nie są warte tego, aby rano po nie wstawać.
Polecam pieczenie domowych bułek od czasu do czasu. Mnie sprawia to wiele przyjemności.
Dziś z samego rana upiekłam bułeczki na bazie mąki pszennej i mąki pszennej razowej. Do ciasta dodałam odrobinę oliwy, co wpłynęło na ich smak i strukturę.
Z wyglądu są podobne do włoskiej ciabatty, ale można z nich także ulepić okrągłe bułeczki.

Pszenna razowa, czyli masz na mysli graham „1850”? Jak dlugo zachowuja swiezosc, mozna je przechowywac tak, jak chleb?
Pszenna razowa ma typ 2000, ale jest bardzo podobna do grahamu.
Ze świeżością różnie bywa, wszystko zależy jak przechowujemy, od wilgoci w mieszkaniu, temperatury i innych czynników.
Można przechowywać jak chleb, można nawet mrozić.
Czy można ciasto wyrobic w mikserze czy ręcznie, mam problem z recznym wyrabianiem.Czy wpłynie to bułki?
Można w mikserze 🙂
Zrobiłam. Wyszły piękne. Pozdrawiam.
Witam, a czy można zrobić te bułeczki z samej mąki razowej?
W ostateczności można, ale ostrzegam, że będa zbite i będzie trzeba dać więcej wody.
Bardzo dziękuję. Spróbuję:)
Czy z tego przepisu można też upiec chleb?
Można, wtedy po wyrobieniu ciasto wkładamy do keksówki, powinno wyrastać 2 h, piekłabym 40 minut. Powodzenia!
Zrobiłam, dosypałam różnych ziaren, wyszły pyszne!
Ziarna to nasze ulubione urozmaicenie pieczywa 🙂
Dziś upiekłam wyszły pyszne
Cieszę się 🙂
Czy mogę wyrobić i uformować bułeczki wieczorem, schować do lodówki i upiec rano?
Tak, myślę, że można śmiało z tym przepisem tak spróbować.
Przed włożeniem do piekarnika rano, dałabym im dojść do temperatury pokojowej i wyjąć z lodówki przynajmniej 30 minut przed pieczeniem.
dzięki za odpowiedz. Spróbuje i napisze ja k wyszły 😉
Czekam na wiadomość w takim razie, powodzenia 🙂
To był nieziemski smak! Nie jestem pewna czy kiedykolwiek jadłam coś podobnie pysznego! Rewelacyjne bułeczki!
Świetne bułeczki, następne w kolejce do wykonania. Mam jednak pytanie o temperaturę pieczenia: czy powinna wynosić 200 stopni, bo do opisu chyba wkradł się błąd?
Pozdrawiam 🙂
Tak, 200 stopni 🙂
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Udało mi się.
I chyba już wiem gdzie popełniłem błąd 🙂 Zamiast 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant dałem całą torebkę 7 gr czyli ok 3 łyżeczek (2 razy wsypałem bo zadzwonił telefon 🙂 )
Teraz zrobiłem zgodnie z przepisem tak na 100 % 🙂 jedyna zmiana to po podzieleniu na 4 części umieściłem w 2 wysmarowanych oliwą keksównach 25.
Bułeczki wyszły fajne i pyszne.
Pozdrawiam.
Cieszę się, że tym razem się udały! Chociaż na przyszłość polecam spróbować ulepić bułeczki bez foremki, przy dobrym cieście to naprawdę nie powinno być niczym dziwnym 🙂
Pozdrawiam.
Witam.
Proszę o poradę.
Wczoraj upiekłem 5 „bułeczek” zgodnie z przepisem 🙂 Niestety bułeczki nie chciały czytać i zamiast rosnąć w górę rosły w bok tak długo aż oparły się o siebie (blacha z piekarnika wtedy poszły troszkę w górę i wyszły pyszne pszenne „placki” ok 1,5 cm grubości. 🙂
Moja wina źle policzyłem czas, piekarnik zajęty był przez chlebuś i tak bułeczki rosły ok 80 min.
W czym można piec takie bułeczki i gdzie szukać takich foremek.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Witam.
W przepisie tym na 550 g mąki (w tym pszennej razowej) dodaje się 280 ml wody, więc to niemożliwe, aby ciasto było lejące. Coś mi się wydaje, że proporcje się zaburzyły i dlatego tak się stało. Nawet jeśli początkowo miały odpowiednią formę, to wydaje mi się to być dziwne, że aż tak urosły na boki, że wyszły z nich placki.
Czas wyrastania raczej niczego nie zmienił, myślę więc, że albo przez przypadek zaburzyły się proporcje np. dodano za dużo drożdży, albo miały za ciepło podczas wyrastania.
A jeśli sytuacja będzie się powtarzała, bułeczki można piec w formie na muffiny (tak jak w tym przepisie https://smakowitychleb.pl/czosnkowe-buleczki-do-odrywania/), którą można kupić w każdym większym markecie typu Tesco.
Pozdrawiam i życzę powodzenia z kolejnymi wypiekami 🙂
550 g czy 450 g? W przepisie jest 220g mąki pszennej chlebowej i 230g mąki pszennej razowej, czyli 450g.
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Tak jak w przepisie 220 g mąki pszennej chlebowej i 230 g razowej, razem 450 g 🙂
Pozdrawiam!
ile powinno byc drozdzy swiezych?
Mniej więcej 10 g (proszę nie pomylić ze 100 g, czyli całą kostką). Przed połączeniem składników należy przygotować zaczyn z drożdży, letniej wody (odjętej z proporcji podanych w przepisie) oraz łyżeczki cukru.
Udanego wypieku życzę i smacznego 🙂
tak zrobilam, wyszly super:)
Pycha, a robią się super szybko – mnie właśnie uratowały jak okazało się, że juz nie ma co rozmrozić na kolację a moje chłopkai wyjadły wszystko co miało wystarczyć aż do nocnego wypieku (dochodzi właśnie pszenny zakwas…)
dziękuję i pozdrawiam
patka
Ciesze się, że przepis uratował sytuację i pozwolił nakarmić bliskich 🙂
Pozdrawiam.