Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą mąki, drożdże i sól. Dodaj przecier i oliwę i zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj powoli wodę. Dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, pokrój je na 6 równych części. Z każdej uformuj bułeczkę i odstaw na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Przykryj materiałową szmatką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Wstaw blachę z bułeczkami i piecz je przez ok. 20 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Marta 13 marca 2013 o 16:38

    Witam.
    Upiekłam, są bardzo delikatne w smaku, być może to zasługa oliwy, kolor ciekawy, ostatecznie świetne. Pozdrawiam

  • patka 2 lutego 2013 o 20:08

    Czy można zastąpić mąkę pszenną pełnoziarnistą mąką żytnią pełnoziarnistą? pozdrawiam
    patka

    • Śliwka 2 lutego 2013 o 23:30

      Myślę, że tak. Należy pamiętać jednak, że ciasto może mieć inną konsystencję w podanych proporcjach, dlatego proszę dodać tyle wody, aby ciasto stało się elastyczne. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej