Niedawno czytałam wyznania znanego i cenionego przeze mnie polskiego kucharza. Na pytanie o ulubione połączenie smaków odpowiedział- pomidory z oliwą z oliwek. I coś w tym jest. Osobiście dodałabym jeszcze ocet balsamiczny i bazylię i mamy połączenie idealne. Pamiętajmy jednak, że na rynku mnóstwo jest nic nie wartej oliwy, zwykłego tłuszczu, który nie ma smaku ani zapachu. Takich produktów należy się wystrzegać również przy robieniu chleba.
Zasady są proste i nie da się ich obejść. Jeżeli do naszych wypieków dodamy produktów najlepszej jakości, sam wypiek będzie najlepszej jakości. Nie ma mowy o kompromisach. Kompromisy są zawsze wyczuwalne w smaku. Tak samo jak tłuszcz zamiast oliwy, wino z kartonu dodane do sosu, czy ser żółty zamiast parmezanu. Postarajmy się więc, żeby nasz chleb był najlepszej jakości i pieścił podniebienie z każdym kęsem. Uwierzcie mi, trzeba naprawdę niewiele:)
Pomidory z oliwą w bułeczkach sprawdzają się jeszcze lepiej niż „na surowo”. Oliwa dodaj miąższowi konsystencji przypominającej focaccie (do której z zasady dodajemy oliwę), a pomidory nie tylko wpływają na kolor bułeczek, ale również na wspaniały smak!
Witam.
Upiekłam, są bardzo delikatne w smaku, być może to zasługa oliwy, kolor ciekawy, ostatecznie świetne. Pozdrawiam
Czy można zastąpić mąkę pszenną pełnoziarnistą mąką żytnią pełnoziarnistą? pozdrawiam
patka
Myślę, że tak. Należy pamiętać jednak, że ciasto może mieć inną konsystencję w podanych proporcjach, dlatego proszę dodać tyle wody, aby ciasto stało się elastyczne. Pozdrawiam