Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, drożdże i sól. Pokrój pomidory na małe kawałki i dorzuć do mieszanki. Dolej oliwę i zacznij zagniatać ciasto rękami. W miarę zagniatania powoli dolewaj ciepłą wodę. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez kilka minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Wyłóż prostokątną formę do pieczenia (ok. 15 cm długości) papierem do pieczenia. Wsadź ciasto do środka, uklep i przykryj materiałową szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce, na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera na ok. 1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz ok. 30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego długiej wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej